Hus byggs traditionellt av trä i Sverige, men moderna trähus har alltid inslag av gips. Trä och gips är material som har helt olika egenskaper och som fungerar mycket bra i kombination med varandra. Det går att bygga trähus utan att använda gips, men det är inte att rekommendera då miljön invändigt blir sämre.

Byggnaden får dessutom en betydligt kortare livslängd och gips gör en byggnad av trä betydligt säkrare. Både trä och gips är material som är mycket enkla och trevliga att jobba med och kombinerar man dem blir resultatet fantastiskt.
- Trä och gips fungerar bra tillsammans
- Gips skyddar träkonstruktioner från fukt och ger en bättre inomhusmiljö
- Brandskyddet blir bättre med gips
Inomhusmiljö
Trä är ett fantastiskt byggnadsmaterial. Det är starkt, segt och det är lättarbetat. Trähus kan dock bli dragiga då trä inte isolerar så bra. När man bygger eller klär om ett trähus använder man ofta vindduk som vindskydd utanpå isoleringen, men innanför klädseln. Vindduk skyddar bra mot just vind och gör huset mindre dragigt och mer energieffektivt, men utegips är ett ännu bättre val. Om du använder utegips blir byggnaden än mer vindtät och energieffektiv eftersom gips har oslagbara vindisolerande egenskaper. Gipset spikas eller skruvas direkt mot reglarna och inne i reglarna fylls det med isolering.
Gips är också ett mycket lämpligt material för innertak. Gipsskivor är dock tunga, så monterar du dem själv kan du antingen använda dig av en gipshiss eller använda lättare gipsplankor. Innerväggar byggs också av gips. Gips är ett mycket hårt och slätt material som är perfekt att tapetsera på. Har du både utegips, bra med isolering och innerväggar av gips eliminerar du drag effektivt. Vill du ha ett klinkergolv med golvvärme är golvgips ett bra “dött” material som går bra att använda. Gipset reflekterar dessutom värmen från golvvärmen uppåt.
Gips som fuktskydd
Renoverar du ett gammalt torp eller något annat gammalt trähus märker du att väggarna saknar gips. Du bör montera någon typ av ångspärr samt gipsskivor i väggarna för att skydda trästommen från fukt inifrån huset. I gamla hus använde man mycket lite vatten och husen var otäta och dragiga så fukt inifrån var aldrig ett problem. Dessutom hade man ofta en vedspis eller liknande som gjorde luften torr. Idag vill vi inte ha dragiga hus, istället isolerar och tätar vi husen från kyla utifrån. Vi använder idag mer vatten i våra hus, från duschar och annat och därmed måste husen skyddas från fukt även inifrån.

Gips som brandskydd
När man monterar gips i väggar och tak använder man gipsskivor. I skarvarna mellan skivorna finns en fas. I denna fas används ett speciellt papper och spackel. Gipsskivor skarvade med detta papper och med spackel gör att varje rum blir som en avskild cell, vilket är mycket bra som brandskydd. Gips brinner inte och de olika “cellerna” gör det svårare för bränder att sprida sig från ett rum ut till husets stomme och klädsel samt från rum till rum. Gips är ett mycket bra material när det handlar om brandsäkerhet.
Sammanfattning
Trä är Sveriges favorit-byggmaterial, men det räcker inte med trä om en byggnad skall bli riktigt bra. Gips är ett utmärkt vindskydd som förbättrar inomhusmiljön. I kombination med ångspärr skyddar gips också husets trästomme från fukt inifrån huset. Gipsade rum skapar celler som eld får svårt att sprida sig mellan och gips är också ett mycket bra underlag för tapeter.